Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на белия бастун - символ на независимостта на слепите хора

Снимка: БГНЕС

Международният ден на белия бастун се отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

Принципа на работа на новите пешеходни светофари за незрящи във Варна ще бъдат представени днес в 10:00 часа пред Културния дом на слепите (на ул.Петко Стайнов). Целта на стълбчетата със специална звукова и светлинна сигнализация е допълнително обезопасяване на придвижването на незрящите.

Демонстрацията ще направят двама общински експерти, работещи по въвеждането на съоръженията. Тя е по повод 15 октомври за Международен ден на белия бастун. Това съобщи за Радио Варна Христо Шипанов, председател на регионалната организация на Съюза на слепите в България.

В Средното училище за деца с нарушено зрение „Проф.Иван Шишманов” във Варна ще отбележат Международния ден на белия бастун с кратко предизвикателство към работещи в училището да „влязат в обувките“ на незрящ като се придвиждат със закрити очи и бял бастун в двора на училището. Само така един зрящ човек може да  разбере с какви трудности ежедневно се сблъскват слепите хора, как разпознават различията в настилките и как белият бастун им помага да се ориентират в пространството.

Обучението в училището е присъствено, но при стриктно спазване на мерките срещу Covid-19, каза за Радио Варна преподавателят по ориентиране и мобилност на деца с нарушено зрение Геновева Зашева.

За Деня на белия бастун екипът на Средното училище за деца с нарушено зрение „Проф.Иван Шишманов” във Варна публикува и послание на своята интернет страница. В него се казва: "Едно от предизвикателствата пред които се изправят зрително затруднените хора по време на Covid-19 е, че новите регулации и дистанционните маркери за редене на опашка и спазване на дистанция в магазините и други обществени сгради не вземат предвид характеристиките за достъпност за слепи или частично виждащи лица.
Тези маркери не са тактилни и не могат да се усетят с белия бастун. Универсалният достъп ще елиминира някои от предизвикателствата, които в момента изпитват слепите и слабовиждащите хора. С отбелязване на Деня на белия бастун, ние се надяваме да се популяризира значението на правото на незрящи и слабовиждащи лица да се придвижват самостоятелно и безопасно в общодостъпна среда". 

През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 г. французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект.

През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. Същата година във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора. В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.

През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради, отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на слепците.

На 6 октомври 1964 г. в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун.

През 1980 г. денят е отбелязан за първи път и у нас с прояви, организирани от Съюза на слепите в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна