Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери: Страните да удвоят усилията за подготовка на всякакви Брекзит-варианти

| обновено на 16.10.20 в 00:15
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропейските лидери приеха заключения, в които призовават страните-членки да удвоят усилията си за подготовка на всички нива и всякакви варианти по Брекзит, в т.ч. и без споразумение.

Основните разногласия остават по отношение на равнопоставеността, управлението и рибарството. Като подчерта, че европейската позиция е ясна още от първия ден на преговорите, главният преговарящ Мишел Барние бе категоричен:

"Ние просто искаме регламентирания и правов суверенитет, с които ще се сдобие Обединеното кралство на 100 процента от 1-ви януари, да не може да се използва като инструмент за дъмпинг срещу европейските икономически предприятия и сектори".

За разногласията по рибарството Барние каза:

"Това, което искаме от британците като достъп до техните води за нашите риболовни предприятия е същото, което британците искат от нас в много, много области и по-точно улеснен достъп до нашия пазар за техните предприятия".

Барние допълни, че утре ще разговаря с главния преговарящ от Обединеното кралство Дейвид Фрост, а другата седмица ще бъде на визита в Лондон.

Лидерите приеха и заключения за климата, в които се казва, че целите за намаление на вредните емисии до 55 на сто до 2030-та година трябва да се осъществят колективно и по възможно най-ефективния начин. Европейският съвет ще се върне отново към въпроса на срещата на върха през декември. До тогава трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението им, в т.ч. и на национално равнище.
Европейските лидери приеха заключения и за климата. В тях се подчертава, че те ще се върнат отново към въпроса на срещата на върха през декември. До тогава трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението им до 55 на сто до 2030 г., в т.ч. и на национално равнище, като се отчита равнопоставеността и се предотврати изтичането на въглерод.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна