Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Мъничка стъпка напред" в Смесената българо-македонска комисия по исторически въпроси

Двустранната комисия отново не се разбра за Гоце Делчев

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"Мъничка стъпка напред". Така професор Ангел Димитров окачестви резултатите от вчерашните и днешните разисквания  на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Напредък е бил постигнат по формулировката за празника 24-и май:

"Да имаме една много по-ясна престава за онова време, в което се изгражда една нова култура - християнизация, което е точно голяма заслуга на Българската средновековна държава. Това е единствената точка по която направихме крачка напред.", посочи проф. Димитров.

"Що се отнася до разговора за Гоце Делчев, за съжаление нямахме нито време, нито възможност да постигнем нещо по-напред от това, което сме направи досега. Очевидна това остава задача за в бъдеще", отбеляза той.

Професор Димитров отказа да се ангажира със срокове за приключване на работата на комисията. Тя ще заседава още веднъж до края на годината и още 5 пъти догодина, ако пандемичната обстановка позволи.

Неговият колега, съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев заяви, че има работен текст по този въпрос, но не пожела да каже какъв е той.

"Обсъдихме въпроса за Гоце Делчев, имаме на масата нови предложения и идеи, които бяха дискутирани и ще продължат да бъдат тема на разговор на комисията и на следващата среща в София“, посочи Георгиев.

Съгласие е постигнато по една от общо 14 бележки на българската страна за учебниците по история в Република Северна Македония, която се отнася и до Светите братя Кирил и Методий.

"24 май е български празник, защото е създаден в България, но ние нямаме нищо против и други да се присъединят в честването му", каза проф. Димитров.

И той, и колегата му Георгиев заявиха, че не бива само работата на тяхната комисия да е индикатор за изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство. Още едно заседание ще има комисията до края на годината и още 5 догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.