Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убит е учител в предградие на Париж заради карикатури на пророка Мохамед

Снимка: БТА

Училищен преподавател е бил намушкан и убит в предградие на Париж в петък, съобщава Ройтерс. Според цитиран полицейски източник причина за нападението е станала показа от учителя в клас карикатура на пророка Мохамед.

Френската полиция е застреля мъж, който минути по-рано е убил гимназиалния учител, прерязвайки гърлото му на улицата в предградие на Париж.

Наскоро учителят по история е показал на учениците в класната стая карикатури на пророка Мохамед, които според мюсюлманите са богохулни, посочва полицейският източник.

Френската прокуратура за борба с тероризма заяви, че разследва нападението, извършено в Конфлан-Сент-Онорин, предградие северозападно от Париж.

Заподозреният нападател е бил забелязан от полицейски патрул, докато върви с нож близо до мястото на нападението. Според полицейски говорител полицията е застреляла заподозрения и той е починал от раните при стрелбата на полицията близо до местопроизшествието.

Източник от полицията съобщи, че свидетели са чували нападателя да крещи "Аллах Акбар" ("Бог е велик"). Говорител на полицията каза, че информацията се проверява, посочва Ройтерс.

Според друг източник от полицията жертвата е била обезглавена при нападението, но това не е потвърдено.

Френският телевизионен оператор BFM TV съобщи, че мъжът, който уби учителя във френско предградие и в последствие беше застрелян от полицията, е била на 18 години и е бил родом от Москва.

Министърът на вътрешните работи на Франция е на посещение в Мароко, но се завръща в Париж заради случая веднага след разговор с премиера Жан Кастекс и президента Еманюел Макрон, съобщиха от кабинета му.

"Мъжът, убил гимназиален учител, задето е показвал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, се прицели в свободата на изразяване", заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Днес беше убит френски гражданин, защото беше учител и защото преподаваше свобода на словото“, каза Макрон близо до училището, където беше убит учителят в предградие северозападно от Париж. Макрон каза още, че нападението е ислямистки тероризъм.

"Цялата страна застава зад своите учители. Терористите няма да разделят Франция, мракобесието няма да спечели", каза той.

През последните няколко години Франция стана свидетел на поредица от насилствени атаки, извършени от ислямистки бойци.

В края на миналия месец мъж, който емигрира във Франция от Пакистан атакува и рани двама души пред бившите офиси на сатиричното списание "Шарли Ебдо". Това беше мястото, където ислямистки бойци застреляха служители на списанието преди пет години в отмъщение за публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна