Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение в Нагорни Карабах

| обновено на 18.10.20 в 20:57
Ганджа, Азербайджан -17 октомври 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Второ неуспешно примирие в Нагорни Карабах. Въпреки вчерашната заявка на Армения и Азербайджан, че спират огъня, за да разменят пленници и тела на загинали, днес и двете страни обвиниха другата в нови удари. Подробности от редактора Константин Мравов: 
Както и преди седмица, Баку и Ереван уговориха примирие и минути след влизането му в сила обявиха, че имат право да отговорят на проявена от другата страна нова агресия. 
През последните часове Азербайджан съобщи за арменски обстрел на района Агдам. Завършиха и спасителните операции във втория по големина град в страната, Ганджа, където цивилни пострадаха от ракетно нападение. Равносметката - 53-ма ранени, 13 загинали, от които 3 деца.   
Според арменската армия, Баку е нарушил примирието още в минутите след полунощ. Според Франс прес, обстановката в главния град на Карабах - Степанакерт - е спокойна. 
Същевременно, азербайджанският президент Илхам Алиев се похвали в "Туитър", че знамето на страната отново се вее над историческия мост Кудаферин, свързващ държавата му с Иран. Мостът от 11-ти век се намира в региона Джабраил, който доскоро беше под контрола на арменската армия. 
Същевременно основният съюзник на Баку - турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Русия, Съединените щати и Франция доставят оръжие и подкрепят Армения в конфликта. Трите страни са медиатори в международния диалог за Карабах, в който Анкара настоява да има участие. 

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел изрази съжаление, че се нарушава хуманитарното прекратяване на огъня и осъди атаките, независимо от техния произход, предадоха световните агенции.

"ЕС съжалява, че нарушенията продължават, че се съобщава за сражения в Нагорни Карабах и наоколо. Това води до още повече страдания за цивилните", се казва в изявление на Борел."ЕС осъжда твърдо всички тези атаки, независимо от техния произход", допълва той.

Борел каза, че е говорил с външните министри на Армения и Азербайджан, за да ги накара да разберат, че прекратяването на огъня трябва да бъде безусловно и стриктно спазвано от двете страни. Той е подчертал, че атаките срещу цивилни трябва да спрат незабавно и че те не могат да бъдат оправдани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна