Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклис в Мальовица

Снимка: БГНЕС

В местността „Меча поляна“, в туристическия комплекс „Мальовица“, на мястото където се изгражда параклис посветен на Св. Иван Рилски, архиерейският наместник на самоковската енория Михаил Колев отслужи молебен за здраве и за избавление от коронавируса и освети курбан, раздаден на десетки любители на планината и туризма.

Инициативата е на сдружение „Мальовица 2013“, което със средства от дарители изгражда параклиса, съобщи за "Хоризонт", председателят му Рая Мирчева.

„Направихме всичко това, защото утре е празник на свети Иван Рилски, покровителя на България. После природата много дава, но и много взeма. От природата никой не е по-силен и решихме сред природата да дадем този курбан, като война срещу Covid-19".

Масата бе отрупана с хлябове за здраве, грозде за плодородие, с иконата на свети Иван Рилски. Мястото е осветено.

След като мина церемонията, планинският спасител и алпинист Александър Мирчев тръгна пеш към Рилския манастир през връх Мальовица, за да занесе китката от водата, която беше осветена, вълнени чорапи и бяла кърпа като подарък в манастира за свети Иван Рилски, разказа Мирчева.

Сред участниците в инициативата беше и известният български алпинист, покорил Еверест, Методи Савов.

„Просто ме заинтригува нейната покана. Този параклис  би било нещо много интересно тук да се направи, още повече, че той ще бъде и мемориал  за хората, които завинаги са останали в планината.“

От сдружение „Мальовица 2013“ съобщиха, че е започнала дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклиса „Св. Иван Рилски“ чрез изпращане на  SMS с текст DMS RILA на номер 17 777.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна