Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

83 нови случая на Covid-19 в дома "Качулка" в Сливен

Очакват се резултатите от PCR тестовете на още 20 потребители от Дома за възрастни с умствена изостаналост

| обновено на 19.10.20 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отчетените днес 83 случая на Covid-19  Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост на селище Качулка, са резултати от направени PCR тестове от последните няколко дни, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Той предположи, че утре ще бъдат отчетени последните 20 проби от дома. Очаква се утре екип на военна болница Сливен отново да бъде на място в Дома за да направи клинична оценка на състоянието на заразените потребители. Днес в здравната инспекция е проведена  среща с общопрактикуващия лекар в „Качулка“, на която е уточнен алгоритимът за лечение на заболелите потребители. Предстои да се направят контролни тестове на потребителите във  вторият по големина социален дом в общината – Дома за стари хора в Сливен. 

Кметът Радев каза още, че на заседание на РЗИ е решено клинично здравите  потребители да бъдат преместени в отделни помещения, а болните да си останат там, където са били и до момента.  

"По-доброто решение е да се преместят в други помещения. Има достатъчно помещения в интерес на истината". 

В края на тази седмица и началото на следващата се очаква на работа да се завърнат първите диагностицирани с Covid хора от персонала. Никой засега не подал заявление за напускане, коментираха Радев и заместникът му Пепа Чиликова 

„Имаме нужда от три сестри. Отново ще направим опит да привлечем три сестри".

В  „Качулка“ е имало достатъчно предпазни облекла и дезинфектанти, но не може да се каже как е проникнала заразата на Covid-19. Това сочи проверка на община Сливен, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова:  

„Нямаме данни за нещо, което е необходимо и да не са имали възможност да бъде осигурено – нито за потребители, нито за персонал“. 

За да не се повтарят подобни случаи като в Качулка, общината ще прави за своя сметка по-често тестове във всички социални заведения, каза още кметът Радев. 

„Това, което можем да направим, е да завишим броя на тестовете, така че на минимално ранен етап да можем да констатираме, ако има работещ, който е вирусоносител, макар и да няма симптоми. Явно тази политика с тестване на 1 месец не е достатъчна“. 

Според кмета ситуацията в общината остава тревожна, но на този етап не се обмисля въвеждането на по-строги ограничителни мерки. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от