Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

Снимка: Darma Dar

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към селото, точно на нейното било.

Цветомир Петров, който е един от тези млади хора, разказа пред Радио София за дейностите, които те развиват в селото - зелените училища и възстановяването на къщи и разкри каква е движещата сила за тях:

"Ние се опитваме да запазим енергията, която са вложили предците ни, и след това да я надградим, за да има пълна приемственост между поколенията."

Пандемията от Covid-19 също е изиграла своята роля за желанието на все повече хора да се върнат към природата и селата. Заедно със семействата си и много деца опознават за първи път селския живот и разбират, че има и друг интересен свят, освен този на компютрите и електронните игри, както и че щастието може да бъде намерено и в най-простите неща.

Важно е обществото да се справи с личните си страхове и предразсъдъци, за да се справи с един по-различен живот, но българите не са изгубили напълно своите корени и тепърва започва това възстановяване на духа, убеден е Цветомир.

Още подробности за младата общност в Буново и възраждането на стари къщи - чуйте в интервюто на Антония Каменичка с Цветомир Петров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна