Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство и ЕС: Сделка за отношенията след Брекзит е възможна

| обновено на 19.10.20 в 19:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният европейски преговарящ Мишел Барние се е съгласил преговорите да станат по-интензивни и да се работи по правните текстове за търговска сделка по Брекзит. Британският вицепремиер Майкъл Гоув заяви в парламента, че казаното от Барние е „конструктивна стъпка към търговско споарзумение“. 

Мишел Барние проведе телефонен разговор с британския му колега Дейвид Фрост. Разпространената новина след този разговор звучи формално, но съгласието за ускоряване на преговорите може да се окаже достатъчна отстъпка от страна на Брюксел, за да бъдат подновени преговорите с пълна сила. Когато стана известен резултатът от разговорите между Барни и Фрост, вицепремирът Майкъл Гоув, който е основната движеща сила във Великобритания по всички свързани с Брекзит въпроси, бе в парламента и вече бе заявил, че докато ЕС не промени фундаментално подхода си към преговорите няма мисъл те да бъдат  подновявани. Научавайки за казаното от Барние обаче, Гоув побърза да заяви, че това е констурктивен ход и той гледа напред с оптимизъм. 

По-рано Майкъл Гоув разговаря в Лондон със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович. Двамата обсъдиха прилагането на подписаната през януари „сделка по развода“ с особен акцент върху правата на гражданите и протокола за Северна Ирландия.

Шефчович коментира, че Брюксел продължава да иска търговска сделка, но не на всякаква цена. ЕС е готов да работи до последната минута за добро споразумение и за двете страни, допълни Шефчович.

Заметник-председателят на Европейската комисия посочи конкретно върху какво са били фокусирани разговорите:

„Фокусирахме се върху правилното прилагане на споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Спряхме се подробно на правата на гражданите и мисля, че напредваме много добре.

Отделихме много време и на правилното прилагане на Протокола за Северна Ирландия, който е  ключов за съблюдаването на мирното споразумение от Разпети петък“.

 До края на „преходния период“ остават 75 дни. Ако до 31 декември двете страни не се договорят ще се стигне до Брезит без сделка. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна