Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Логистичен щаб ще координира всички институции в битката с Covid-19

Доц. Костадин Ангелов
Снимка: Александровска болница

Национален логистичен щаб с 24 часов режим на работа ще координира работата на всички институции в битката с Covid-19, а страната ще бъде разделена на 6 основни района. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след завършилото късно тази вечер заседание на областния кризисен щаб в Благоевград.  

След обиколката си във всички  болници на територията на областта, здравният министър констатира  по-сериозни проблеми  с  дефицита на лекари и медицински специалисти в  общинската болница в Гоце Делчев. 

Решението към момента е студентите по здравни грижи от  Югозападния университет  , както и лекарите-специализанти  да бъдат наети на работа в лечебното заведение, а при недостиг на легла пациентите да се препращат към болницата в Разлог. 

Министър Ангелов  констатира и сериозни дефицити в комуникацията между  институциите и администрациите на общинско и областно ниво, както и в логистиката: 

"За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването. Принципът на работа ще бъде следният - 24 часа в него ще работят хора, държавата ще бъде разделена на 6 региона и всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление. Ролята на работещите в този логистичен щаб ще бъде да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от