Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от шума в, които гарантират:

Граждански достъп до данните за шума и информация за неговия вреден ефект

| обновено на 21.10.20 в 10:39
Снимка: БГНЕС

Гражданите ще имат достъп до данните за шума в околната среда, както и информация за неговия вреден ефект върху здравето. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за защита от шума в околната среда.

Целта на промените обобщи Данка Люртова от ГЕРБ:

„Крайната цел е създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум чрез разработването и прилагането на интегриран подход и мерки за неговото избягване, предотвратяване или намаляване“.

Промените в Закона за защита от шума в околната среда са предложени от правителството и са свързани с изпълнение на редица евродирективи.  Новите текстове гарантират, че ще бъде осигурено достатъчно време за провеждането на обществени консултации при изготвянето на всички планове за действие към т. нар. шумови карти. Информация от тях ще се изпраща на Европейската комисия и ще се предава само по електронен път в задължително хранилище на данни.

На днешното си заседание депутатите разгреждат и предложения от кабинета нов Закон за виното и спиртните напитки. Необходимостта от новия нормативен акт е свързана с изпълнение на препоръки на Европейската комисия по отношение на разпоредби, които водят до разминаване между действащото право на Европейския съюз и настоящия закон у нас. 

Текстовете определят условията и реда за производство, преработка, търговия и контрол на гроздето за вино и спиртни напитки.

Регулира се и статутът на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

Установяват се също  специфични определения и изисквания за ракия мастика и дестилати.

Очакванията от новия закон са прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки и край на нелоялните практики.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!