Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Бавно възстановяване на световната търговия, но при несигурни перспективи

Снимка: Ройтерс

Световната търговия се очаква да спадне със 7% до 9% през 2020 г. спрямо предходната година въпреки признаците на крехко възстановяване, водено от Китай през третото тримесечие, се посочва в доклад на ООН, публикуван в сряда и цитиран от Ройтерс.

Никой регион по света не беше пощаден от спада с близо 19% в глобалната търговия през второто тримесечие, когато пандемията от Covid-19 засегна силно всички икономики, отбелязва в своя доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

В същото време обаче световната търговия се е възстановила до известна степен през третото тримесечие, като UNCTAD отчита по-скромно понижение с 4,5% спрямо същия период на 2019 г.

"Търговията с домашно офис оборудване и медицински консумативи се увеличи през третото тримесечие, като силен ръст беше отчетен и в текстилния сектор, но търговията в автомобилния и енергийния сектор отслабна допълнително", заяви Конференцията на ООН за търговия и развитие.

В предварителната прогноза на UNCTAD, годишното нарастване на търговията през четвъртото тримесечие на 2020 г. се очаква да бъде с 3% по-слабо спрямо предходната година, но в доклада се посочва, че продължава да съществува несигурност с оглед на развитието на коронавирусната пандемия.

Ако пандемията се възроди през следващите месеци, това може да доведе до влошаване на обстановката за управляващите по света и до внезапно увеличаване на политиките за ограничаване на търговията, се казва още в съобщението.

Според UNCTAD китайският износ се е възстановил силно през третото тримесечие след спада през първите месеци на пандемията и отчете годишен темп на растеж от близо 10%.

"Като цяло нивото на китайския износ за първите девет месеца на 2020 г. беше съпоставимо с това  за същия период на 2019 г.", заявиха от търговската организация на ООН.

В съобщението също така се казва, че китайското търсене на вносни продукти се е възстановило след спада през второто тримесечие на 2020 г. за разлика от други големи икономики

Агенция Ройтерс напомня, че по-рано този месец Световната търговска организация повиши прогнозата си за търговията със стоки поради наблюдаваното подобрение от юни насам и вече очаква спад в световната търговия с 9,2% в рамките на настоящата година.

За 2021 г. обаче СТО очаква по-сдържан отскок в световната търговия, тъй като въвеждането на допълнителни блокировки и противоепидемични рестрикции заради втора вълна на коронавирус представляват ясен риск в бъдеще.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна