Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА обяви обществена поръчка за изграждане на атомен реактор на Луната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Създаването на Луната на енергосистема с използването на атомна енергия е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това заяви ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Директорът на НАСА проведе видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с министерството на енергетиката на САЩ.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн. Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да отправим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн. Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

По-рано беше съобщено, че е обявена обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната. Името на победителя ще бъде обявено в началото на следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!