Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия без карантина – голямото четене пред Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва своята 92-годишнина с редица събития

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Сега обстановката се усложнява отново и, изправени пак пред опасността от изолация, решихме да съберем повечето от авторите, които откликнаха на поканата ни, да прочетат своите стихове на живо точно в навечерието на празника на библиотеката, съобщават организаторите от Столична библиотека. 

Инициативата "Поезия без карантина" е на 23 октомври (петък), от 17.30 часа пред главния вход на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4). Аксиния Михайлова, Амелия Личева, Анжела Димчева, Бойко Ламбовски, Владимир Левчев, Георги Господинов, Георги Константинов, Иван Ланджев, Иван Христов, Йордан Ефтимов, Калин Терзийски, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Николай Милчев, Роман Кисьов и Силвия Чолева са поетите участници в четенето. Поетичната атмосфера ще бъде допълнена с музикалните изпълнения на Ели Раданова и Венци Дреников.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. В случай на лошо време ще бъде преместено в Американския център на Столична библиотека.

Столичната библиотека навършва 92 години на 24 октомври. Рожденият ден ще бъде отбелязан с "Поезия без карантина" на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, документални изложби с най-новите попълнения от средата на ХХ век във фонда на библиотеката и клуб за научнопопулярна литература.

На 23 октомври се открива фото-документалната изложба "Библиотеката на София на 92 години". Тя представя историята на културната институция, на площад "Славейков", улица "Гурко" и сградите, където се е намирала.

Ще бъдат показани уникални книги от фонда на библиотеката, образци от колекциите на видни личности като д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Пенка Шишманова, с интересната съдба на инкриминирани и арестувани издания, иззети при обиски от Дирекцията на полицията. Сред изложените редки издания и тези с автографи е и най-старата книга на библиотеката – тази на Алесандро Пиколомини от 1554 г., Справочный энциклопедический словарь от 1847 г. – единствената оцеляла книга от библиотеката на Иван Денкоглу след бомбардировките през 1944 г., когато изгарят 40 000 книги от библиотеката, Първа българо-френска граматика от 1859 г. от Васил Хаджистоянов - Берон, подписана от автора.

Предвидено е и светлинно шоу пред библиотеката на пл. "Славейков", тебеширено парти за децата и комикс студио с Христо Кърджилов.

Във фонда на Стобична библиотека има над един милион и 200 хиляди книги, с над 63 хиляди читатели, и най-богатият документално-информационен архив за историята и развитието на София. Има също три филиала, най-големият център за детска литература, първият в България "Библиобус", иновационен дигитален център с достъп до електронен каталог с 250 хиляди тома книги до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания. От началото на 2020 г. библиотеката има 210 000 посещения, 230 000 заети книги и 10 000 нови читатели.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна