Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предприятие в Търново незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново е сезирала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), че предприятието за преработка на дървесина във великотърновския квартал „Чолаковци“ незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици.

Проверката на екологичната инспекция в завода на „Кроношпан“ във Велико Търново е установила, че производствената линия за ПДЧ работи с натоварване от 90 % от мощността ѝ, но съоръжението не е въведено в експлоатация.

Компетентният орган, който може да окаже контрол върху незаконния строеж, е ДНСК и затова еколозите са изпратили сигнал за нарушението.

След многобройни сигнали на граждани за замърсяване на въздуха с неприятни миризми, шум и талаш от завода, екологичната инспекция е направила нова проверка, при която е констатирано, че не са предприети ефективни мерки за предотвратяване и ограничаване на замърсяването, което произтича при всички производствени дейности при дробенето на дървесината на открито.

Нарушени са и условията от комплексното разрешително на завода. Предстои да бъдат издадени предписания и наложени санкции. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от