Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Селин Алварес вдъхва оптимизъм на родители и педагози, че революцията в образованието е възможна

Учителката, която наистина обича децата

Селин Алварес
Снимка: Издателство Колибри

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме?

На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим?

Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си, ние се опитваме да го въоръжим със знания и умения, които да го направят конкурентоспособно, пренебрегвайки естественото му развитие. По сходен начин действа и училището, впримчващо децата в една нездраво конкурентна среда. Дали обаче това е правилният начин?

Няма ли по-ефективен, същевременно щадящ детския интелект, съзнание и психика подход?

Книгата "Природните закони в развитието на детето" на Селин Алварес очертава един друг подход.

Алварес провежда експеримент в една детска градина във френския град Женвилие. Работата ѝ представлява комбинация между методите на Мария Монтесори и когнитивните науки и е подчинен идеята, че детството има свои естествени закони, които трябва да се уважават.

Тя ентусиазирано работи в тази насока и получава изключителни резултати. В края на втората година всички деца от най-голямата група и 90% от средната знаят да четат и показват отлични знания по аритметика, като между другото, което не е никак второстепенно, развиват и ценни морални и социални качества.

Според Алварес (а и не само), докато продължаваме да налагаме на децата обучителна система, която не отчита естествените механизми на умствената работа, ние ще ги поставяме в мъчителни за тях ситуации. Учителите от своя страна ще бъдат принудени непрестанно да упражняват натиск върху демотивираните деца и да приключват работния си ден капнали от умора.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от