Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За получаване на детски надбавки ще трябва да се подава декларация

Снимка: Радио Видин

Минимална пенсия от 300 лева и максимална от 1440 лева са предвидени в бюджета за догодина на Държавното обществено осигуряване.

С 50 лева се увеличава помощта за първокласниците и осмокласниците и ще се дава на всички деца. Това заяви във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

15 милиарда лева е бюджетът за догодина за пенсии, заяви социалният министър Деница Сачева:

„В това число влизат и 5% увеличение по швейцарското правило от 1 юли и 50-е лева, които ще се дават до края на месец март. Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лева на тези, чиято пенсия е от 300,01 лв. до 369 лв., са предвидени в социалните разходи“.

За да получават родителите детски добавки, за които отпада подоходният критерий, задължително трябва да се подаде декларация в социалните служби, поясни Деница Сачева.

Ако не бъде подаден документът, помощта няма да се изплаща. Това важи и за помощта за първокласниците и осмокласниците, която се увеличава на 300 лева и ще се изплаща на два пъти - за първия и за втория срок. В бюджета за социални дейности за догодина се предвиждат 1,978 милиарда лева, което е увеличение с 653 милиона лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!