Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънско монетно съкровище от 19-и век в свищовската крепост „Калето“

Снимка: Здравка Маслянкова

Румънско монетно съкровище от 19-и век разкриха археолозите в свищовската крепост „Калето“. При тазгодишните разкопки са намерени и редки находки от антично стъкло. 

Монетното съкровище е от две групови находки в западната стена на крепостта „Калето“, посочи свищовският археолог Марин Маринов:

„Монетите са на първия румънски крал Карл Първи, любопитното е, че част от монетите ги намерихме и с ключ“.

Намерена е монета на първия римски император Октавиан Август с един от последните тракийски царе и антично стъклено шишенце за благоухания:

„Стъклени съдове в цялостен запазен вид се откриват изключително рядко, тъй като римското или интимното стъкло неговият състав не е точно същият като на съвременните стъклени изделия“, обясни Маринов. 

В хоросана на замъка на крепостта са намерени монети от 30-е години на 13-и век, което дава основание на археолозите да датират кога е построен, поясни проф. Николай Овчаров, който проведе втори археологически сезон в Свищов.

„С много изменения тя е функционирала до 14-и век, има и от времето на Иван Шишман. И сега излиза нещо, което може би ще се окаже таен изход от крепостта, вероятно през турския период е направено“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!