Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягане на антиковид мерките в Гърция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маски навсякъде и забрана за движение през нощта въведе гръцкото правителство за няколко района, където заразяемостта се покачва бързо. Атина и Солун с вечерен час и ограничение за събиране на повече д 9 души.

В последното денонощие в Гърция са регистрирани 882 положителни теста при взети над 24 хиляди проби.

От събота сутрин влиза в сила наредба за задължително носене на маски навсякъде, заяви премиерът Мицотакис в извънредно обръщение към гражданите. Две области са в карантина - Козани и Кастория. На рисково ниво три, преди обявяване на локдаун (затваряне) за няколко области, сред които Атика, където се намира Атина, и Солун.

Забранява се движението навън от 00.30 часа до 05,00 часа. Под пълна забрана е събиране на повече от 9 души, дори и при спазване на дистанция.

Премиерът отново призова младите хора да не се събират по терасите на сградите, което е на мода в последните месеци. Силно се разпространява епидемията сред младите хора на възраст до 30 години, според статистиката на лекарите.

"Нека се въздържаме от празненства за кратко, за да запазим здравето си за дълго", подчерта в извънредно обръщение гръцкият премиер.

Заведенията ще работят с намален капацитет, като клиентите са задължени да носят маска до заемане на масата.

По нареждане на премиера се извършва масово тестване на жителите на районите с висока епидемологична активност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!