Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложи санкции на шефа на руското военно разузнаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз наложи санкции на ръководителя на руското военно разузнаване Игор Костюков и на още един руснак, обвинявайки ги в кражбата на имейли на немския канцлер Ангела Меркел при хакерска атака срещу парламента на Германия през 2015 г., съобщава Ройтерс.

През май Русия отхвърли обвиненията като "изтъркана история" и заяви, че ЕС няма доказателства.

Санкциите срещу ръководителя на Агенцията за военно разузнаване (ГРУ) следват аналогичните замразявания на активи и забрани за пътуване, наложени през миналата седмица на служители, близки до президента Владимир Путин, в отговор на предполагаемото отравяне на кремълския критик Алексей Навални.

Новите мерки бяха оповестени в официалното издание на ЕС. В допълнение към Костюков, тези наказателни мерки са насочени и към Дмитрий Бадин, обвинен като хакер, който е организирал атаката, както и към така наречения 85-и основен център или "Център 85", който е поделението на ГРУ, използвано за осъществяването на хакерското нападение.

"Откраднато е значително количество данни и са засегнати имейл акаунти на няколко депутати, както и на канцлера Ангела Меркел“, се казва в официалното издание на ЕС по повод на хакерската атака.

Костюков, ръководител на генералния щаб на ГРУ, е отговорен за хакерското нападение на информационната система на германския парламент, съобщава още официозът на Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!