Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената на Васил Божков излиза на свобода

От ареста излезе още един от най-близките до Васил Божков хора - адвокат Cлaвчo Maрĸов

| обновено на 23.10.20 в 18:48
Елена Динева
Снимка: БГНЕС

Жената на Васил Божков Елена Динева излезе от ареста. Тя беше освободена дни преди да изтече максимално възможния по закон 8 -месечен срок за задържане под стража.

Динева беше задържана седмици след първите обвинения на намиращия се в Дубай хазартен бос. Обвиненията й са за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков.

През почти осемте месеца тя направи няколко безуспешни опита да излезе от ареста, но до началото на октомври получаваше отказ от различни съдебни състави с мотив - била е наясно и е имала важна роля в престъпната дейност на мъжа си.

Преди три седмици съдът реши, че може да бъде освободена, но срещу един милион лева парична гаранция. Динева и адвокатите й обясниха, че тя не разполага с такива средства, защото имуществото й е запорирано.

И така жената до разследвания за 19 престъпления бизнесмен остана доброволно в ареста. А днес, след като го напусна, Динева каза:

"Извинете ме, малко съм, как да кажа - емоционална в момента. Излежах си ги класически, красиво, както се казва, за лукса на прокурора Гешев, за лукса на премиера Борисов.

Много хора може би ще кажат: "Нека й, на богатата…. Законът е за всички. Но само искам да ви кажа още нещо: и беззаконието е за всички".

Според прокуратурата, макар че освобождаването на Елена Динева е поради изтичане на установения в НПК максимален 8-месечен срок за задържане под стража, невнесената  гаранция от един милион лева все още е нейната актуална мярка за неотклонение, плюс забрана да напуска страната.

Междувременно с окончателно определение на Спецсъда от ареста излезе още един от най- близките до Васил Божков хора - адвокат Cлaвчo Mapĸoв. Причината е здравословна.

Той ще е под домашен арест, който щe бъде контролиран с eлeĸтpoннa гpивнa.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна