Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощните заведения в София се затварят за 2 седмици

| обновено на 24.10.20 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Засилват се противоепидемичните мерки в столицата. Издадена е заповед за София-град - от 06:00ч. на 25 октомври до 00:00 часа на 08 ноември се забраняват посещенията в дискотеки, нощни заведения, като мерките могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.

По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че за две седмици ще се затворят нощните заведения, препоръчва се на университетите да преминат трайно на онлайн обучение, като решението за това е взето от общинския кризисен щаб с директора на столичната здравна инспекция. 

"И днес имаме увеличаване на броя на заразените и което е по-важно - увеличаване на броя на хоспитализираните и хората, които имат нужда от лечение в интензивни отделения. Това изправя пред сериозно предизвикателство здравната система на града ни.

Взехме решение от утре за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн-работа всички екипи, които имат възможност да работят от къщи, университетите там, където има възможност, също да преминат на онлайн-обучение.

Разбира се, продължаваме със засиления контрол за носене на маски и спазване на дистанция в градския транспорт, в търговски заведения, навсякъде, където хората се събират. Трябва всичко възможно да направим да намалим този темп, защото София влезе трайно в червената зона".


По-рано Фандъкова заяви в интервю за бТВ, че е обсъждано затваряне на нощните заведения в София. Според нея възможно е да се стигне и до дистанционно обучение на учениците от горните класове.

Столичният кмет още веднъж подчерта, че ситуацията с недостига на лекарите и медицинските сестри е тревожна.

По данни на Единния информационен портал 45 са новозаразените медицниски лица през последното деноношие. За пръв път от последните 4-5 дни няма повишение на положителните тестове. За последните 24 часа положителните проби са 1 589, което е 16,2 на сто от направените 9 831 PCR-теста.

Излекуваните за последните 24 часа са 269 души. Починали са 13.


 127 пациенти се лекуват в интензивни сектори, което е с 15 души повече в сравнение с данните от вчера. Повече са и излекуваните спрямо вчера.

Същевременно Българският лекарски съюз призова за затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки, а всички спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция, да се провеждат без публика.

Съюзът изразява недоволство, че докато властите правят реверанс към футбола, дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Съюзът определя мярката като прибързана и настоява за последователност при  противоепидемичните мерки.

От Столичната лекарска колегия разпространиха специална декларация, с която се присъединиха към призива на Българския лекарски съюз за затваряне на нощните заведения, както и за по-сериозни мерки за събиранията на открито.

За нас, лекарите на София, е изключително важно нощните барове и заведения да преустановят дейността си. Така се гарантира ограничаването на възможностите за разпространение на заразата, посочват от колегията.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев неносенето на маски е основна причина за нарастването на случаите на коронавирус у нас.

„Просто, ако септември и октомври бяхме носили маските - това, което добросъвестни колеги и аз предупреждавахме….Ами, не може сега на закрито да съм аз единствен с маска. Не само съм единствен с маска, ами и този, който ме познае, вече ме чувства близък от телевизора и започва да ми прави забележки, влиза в спор с мен. Ами, казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито. Стана ли? Стана“, посочи Тодор Кантарджиев в интервю на БНТ.

Според него в резултат от новите ограничителни мерки дневният брой на новозаразените в страната може да спадне до около 1100 дневно до две седмици.

Ако спазваме мерките, до две седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден:

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените", каза Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко, и най-важното сега е хигиената.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени