Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на германските бизнес нагласи през октомври заради новата вълна на Covid-19

През октомври германските бизнес нагласи се влошиха за пръв път от шест месеца насам с оглед на притесненията на компаниите за бъдещото им  развитие на фона на новото силно разрастване на коронавирусната пандемия.

Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, засилвайки опасенията относно възстановяването на водещата европейска икономика от масивния шок, провокиран от пандемията през второто тримесечие, когато БВП се срина с 9,7%.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през октомври до 9,27 пункта от 93,2 пункта през септември и при очаквания за по-умерено понижение към 93,0 пункта. Това представлява първо влошаване на индекса след пет поредни месеца на растеж, след като през април индексът се срина до 74,3 пункта, отбеляза рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, нарасна през октомври до 90,3 пункта от 89,2 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 95,0 от 97,4 пункта през септември.

Продължава да бележи подобрение бизнес климат индекса в промишлеността (до +1,6 от -0,5), но при спад в сферата на услугите (до 3,9 от 6,9 пункта), в сферата на търговията (до -0,1 от +0,3) и в строителството (до 0,08 от +3,3).

"Компаниите са значително по-скептични по отношение на тяхното развитие през следващите месеци“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фуест в изявление. "С оглед на нарастващия брой заразени с коронавирус, германският бизнес става все по-притеснен", допълни той.

"С нарастването на инфекциите с Covid-19 нараства нервността в германската икономика", отбеляза и икономистът на института Ifo Клаус Волрабе, но въпреки това прогнозира нарастване на БВП на Германия с 2,1% ръст през последното тримесечие на годината.

По-рано този месец водещият икономически институт прогнозира, че немската икономика ще се възстанови по-бавно от очакваното от коронавирусната криза, довела до спад на БВП с 9,7% през второто тримесечие. За цялата 2020 г. Ifo вече очаква свиване на германската икономика с около 5,4% при априлска прогноза за спад с 4,2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна