Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 20 доброволци се отзоваха на призива за помощ на УМБАЛ - Бургас

| обновено на 26.10.20 в 18:53
Снимка: Радио Бургас

От петък до днес над 20 доброволци се отзоваха на призива на УМБАЛ - Бургас да помогнат на лекарите и сестрите в отделенията, в които диагностицират и се грижат за пациенти с Covid-19. Част от тях днес преминаха инструктаж при главната сестра на болницата и в близките дни ще съобщят кога могат да бъдат на линия. Трима души подадоха молби за работа в болницата, сред които и медицинска сестра. Има и парамедици, които са участвали в обучителни модули в Спешно отделение и ще помагат на лекарите там. 

В инструктажа днес са участвали 10 души. Сред тях имаше студенти по медицина и парамедици.Част от началниците на отделения, които поискаха по 500 лева за дежурство, за да командироват лекари и медицински сестри, след среща с ръководството на болницата промениха позициите си.

Златина Шукерова учи за медицинска сестра, а Андрей Едрев е познат от участието му в различни риалити формати. И двамата искат да помогнат на медицинските специалисти в най-натовареното Covid-отделение:

"Въпреки, че в края на миналата седмица 17 началници на отделения в бургаската болница отказаха да командироват лекари и медицински сестри ако не им бъдат осигурени по 500 лева за дежурство, днес част от тях са променили позициите си", каза зам.-директорът на болницата д-р Светлозар Георгиев.

Очаква се инфекциозното отделение на болницата да се разшири с още 24 легла, но до края на днешния ден заповед за разкриването им от РЗИ нямаше.

В момента се подготвя списък с доброволци - студенти специалност "Медицинска сестра" от Университет "Проф. д-р Асен Златаров", които не успяха да присъстват днес, но изпратиха представител, съобщават от болницата. Част от тях също ще бъдат назначени на трудов договор. Има и обаждания от новозавършили лекари, които също изявяват желание да работят в УМБАЛ -Бургас. 

Лекари от други отделения на болницата от днес също дават дежурства в Инфекциозно отделение - както в Covid -сектора, така и в сектора, в който се настаняват пациенти с други инфекциозни заболявания.

Доброволците с медицинско образование ще бъдат назначени в Инфекциозно отделение. Останалите ще бъдат в помощ на лекари и сестри от други звена на болницата, в които също има пациенти с Covid. 

Телефони за записване на доброволци:

За завършили лекари - 056 81-05-95, 056 894-707

За доброволци с немедицинско образование - 056 894 710, 056 894 859


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от