Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският бойкот на френските стоки ще нанесе щети за милиарди долари

Протест в Истанбул срещу изказването на френския президент Еманюел Макрон за карикатурите на пророка Мохамед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обявеният от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бойкот на стоките от Франция ще засегне търговия на стойност милиарди долари, пише в. "Сьозджу".

Търговският стокообмен между двете държави е в размер на 15 милиарда долара, а Франция трайно заема някоя от първите десет позиции в списъка на най-големите търговски партньори на Турция, отбелязва изданието.

През първите осем месеца на настоящата година Турция е изнесла във Франция стоки на стойност 4,2 млрд. долара и е внесла стоки за 3,9 млрд. долара, сочат данни на Турския статистически институт. През този период Франция е заемала шесто място сред държавите, в които Турция е осъществила най-голям експорт, и седмо по отношение на внесените в Турция стоки. През 2019 г. Франция е била на седмо място сред пазарите на турски стоки с осъществен от Турция износ в размер на 7,9 млрд. долара. Импортът в Турция на стоки от Франция пък е в размер на 6,7 млрд. долара през 2019 г.

Икономистът Атила Йешилада коментира бойкота, като посочи, че идеологията взима превес над икономическия разум. Според него Турция има право да реагира, но има дипломатически канали, по които това да стане.

"Никой ли не помни кризата с пастор Брънсън? Пред банките се образуваха опашки. Само споменаването от Байдън на думата CAATSA и пазарите отново ще изпаднат в паника. Затова аз смятам, че правителството губи фокуса и приоритетите си", каза той, визирайки последиците от кризата със САЩ заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън и заплахите на Вашингтон за прилагане на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции) спрямо Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна