Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.
Снимка: Ани Петрова, БНР

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа.

Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от своя създател – диригента, композитора и общественика Светослав Обретенов. Любопитен щрих от историята на състава е фактът, че за 75 години освен Светослав Обретенов позицията на главен диригент заемат само още петима: Димитър Русков, при когото хорът е преименуван на Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, Георги Робев, Люба Пешева, Илия Михайлов и настоящият главен диригент Славил Димитров.

За изминалите десетилетия Националният филхармоничен хор утвърждава реномето си на представителен изпълнителски състав, като сред диригентите, заставали на пулта в различни концертни изпълнения у нас и в чужбина блестят имената на Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Зубин Мета, Генадий Рождественски, Евгений Светланов, Васил Арнаудов, Константин Илиев, Добрин Петков. Сред солистите, музицирали с хора на една сцена са такива майстори на изпълнителското изкуство като Борис Христов, Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, Мирела Френи, Паата Бурчуладзе, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска и Юрий Башмет. Още от 1960 г., когато начело на състава е Димитър Русков, за диригент е привлечен и младият Георги Робев, който от 1966 до смъртта си през 2002 г. е неизменен главен диригент. През този период, наред с грандиозния скок в професионалното развитие на изпълнителите, изключително се обогатява и репертоарът от творби в различни стилове, особено в кантатно-ораториалните жанрове, операта и сакралната музика. От 1981 г. по инициатива на Георги Робев хорът става част от Софийската филхармония под името Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, което носи и днес.

За високи професионални постижения Националният филхармоничен хор е носител на много престижни отличия – като Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1977), три високи държавни отличия, наградата Кристална лира (2016) и званието Музикант на годината през същата година.

Съставът осъществява много концертни гастроли в Европа, Азия и Америка, както и записи за големи радио и телевизионни компании в България и Европа.

В предаването ще звучат записи на Националния филхармоничен хор от различни години, някои от които съхранявани в Златния фонд на БНР, както и гласовете на диригентите Георги Робев, Константин Илиев и Добрин Петков, които също са част от Златната радиосъкровищница. Ще разговаряме и с настоящи членове на състава и с главния диригент Славил Димитров за връзката с традициите, новите хоризонти и предизвикателства за музикантите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени