Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция под обща карантина от петък

| обновено на 28.10.20 в 21:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От петък Франция е отново в обща карантина, за да се справи с експлозията на коронавирусна зараза. Президентът Еманюел Макрон обяви мерките в специално обръщение към французите. 

От утре в полунощ цяла Франция ще бъде отново в карантина - единствената възможна стратегия срещу епидемията, чието развитие "надхвърля и най-песимистичните прогнози", както се изрази президентът Еманюел Макрон, обявявайки ограниченията. Излизането от дома от петък ще става само по няколко уважителни причини, посочени в декларация, барове и ресторанти затварят. 

За разлика от карантината през пролетта училищата ще останат отворени при специален санитарен протокол, ще работят и държавните служби и търговските обекти, трудът на французите няма да прекъсва, но работата от дома трябва да стане масова. Свижданията в старческите домове също са разрешени.

Засега за четири седмици, според развитието на ситуацията мерките могат да бъдат променени след 15 дни, каза Макрон. Той обеща увеличаване на капацитета на интензивните отделения до 10000 легла. 

Според президента мерките са в защита на най-уязвимите пред вируса, както и на здравните работници и икономиката. В противен случай ще се стигне до подбор на пациенти и срив на здравната система. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна