Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Гаврилов: През последните 30 години заболеваемостта от рак се удвои и се подмлади

Профилактиката не трябва да се пренебрегва, съветва специалистът

Проф. Иван Гаврилов
Снимка: БНР

„Малко над 4000 са новодиагностицираните жени с рак на гърдата у нас през 2020 година. Това сочат данните на Европейската информационна система за борба с рака. В Европейския съюз са около 3300 новозаболелите“. Това каза пред БНР проф. Иван Гаврилов, началник на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница по онкология в София.

18,6% е смъртността от рак на гърдата от всички злокачествени заболявания, за Европа този процент е 16,6% .

Специалистът подчерта, че през последните 30 години заболеваемостта от рак у нас и по света се е удвоила.

„Нещо повече, започна да се подмладява, тоест, тя се открива вече при жени под 40-50-годишна възраст“.

26 000 са жените с рак на гърдата в България. Расте и броят на починалите.

„Причините за това са две – липса на здравна култура и липса на адекватна скринингова програма. Другата причина е, че всеки започна да лекува рак у нас – защото след промените Здравната каса заплаща за онколечение, без да се интересува дали тези специалисти и лечебни заведения отговарят на международния стандарт – лекарят да прави над 100 операции годишно, болницата да прави статистика и тя да се изпраща в Националният раков регистър, един от най-старите ракови регистри в Европа.


„Най-важното в т.нар. „първична профилактика за рак на гърдата“ е ранно раждане на деца – до 26 години, раждането на повече деца – над три, и колкото по-дълго се кърми, това ще предпазва жената от заболяването."

„Важно е и да не се допускат аборти, травми и злоупотреба с хормони. И тогава рискът от появата рак на гърдата след 35 години е малък. Казвам 35 години, защото над 80 на сто от новопоявилите се случаи са на жени след тази възраст“, очерта проф. Гаврилов и допълни:

Вторичната профилактика включва редовни прегледи при специалист и самопрегледи на самата жена. Самопрегледите започват от 20-годишна възраст, правят се всеки месец, като първата седмица жената трябва да разучи и запомни спецификата на гърдите си, така че, когато се проверява месечно, да се уловят разликите, ако такива се появят. Прегледите за жените между 20 и 35 години са веднъж годишно. От 20 до около 40-годишна възраст прегледът е с ултразвук – ехографски, а след 40 години  - на всеки три години се прави мамографски преглед. След 50 години – на всеки две години се ходи при специалист за мамография. Касата го заплаща и трябва да имате само направление от личния си лекар“.

35 на сто от всички пациенти са късно диагностицирани. Най-големи са шансовете за излекуване в първи и втори стадий – защото ракът е лечим, нелечими са последствията от него.

До 30 октомври във връзка с традиционната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология се провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата.

Водещи онколози и специалисти по мамология от Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛО ще консултират над 200 пациентки по време на кампанията. Прегледите са всеки работен ден от понеделник до четвъртък,в 127 кабинет, партерен етаж, от 12.30 часа. Единствено в ден сряда те ще започват от 13 часа.

Проф. Иван Гаврилов организира, ръководи и отговаря в диагностично-лечебния процес на пациентите с рак на млечната жлеза и белия дроб в клиника по гръдна хирургия вКлиниката по гръдна хирургия на УСБАЛ по онкология.

Проф. Гаврилов участва в управление на диагностично-лечебния процес, въвеждане на нови по-рационални и авангардни методи на диагностика и лечение; участие в създаването на единни медицински доктрини за диагностика и лечение на заболяванията, касаещи предмета на дейност на клиниката; провеждане на ежедневен контрол на лекуващия персонал в клиниката и операционните екипи; наблюдаване на тежко болни, новоприети болни, консултиране на всички неясни болни; извършване на периодични анализи на дейността на Клиниката; участие в извършването на най-сложните и тежки оперативни интервенции или възникнали следоперативни усложнения, демонстративни операции, въвеждането на нови оперативни методи; контролиране на пред-хоспитализационни и следоперативни комитети за комплексно лечение, ръководи научните колегиуми и общо клиничните рапорти и визитации; пряко ръководи растежа на кадрите.

Завежда Мамологично отделение към Торакална клиника - СБАЛ по онкология ЕАД.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени