Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родилното отделение към МБАЛ-Хасково е подготвено за родилки с Covid-19

Снимка: www.mbal-haskovo.com

Родилното отделение към МБАЛ-Хасково е подготвено да приема родилки с  Covid-19. Създадена е необходимата организация, съобщи директорът на здравното заведение д-р Георги Гелов.

Там вече се извърши първото раждане на майка, която е с коронавирус. Бащата, който също е бил на лечение в болницата е загубил битката с болестта, само 10 дни преди да се роди момиченцето. Бебето е добре и е с отрицателен PCT тест.

Бащата на бебето, който загуби битката с коронавирус е поискал преди седмица новороденото момиченце да се казва Жулиета. Майката на бебето, 31-годишна жена, също е с Covid-19.

Роденото вчера бебе е добре, съобщи директорът на УМБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов: "Нормално протича следродилния период. Бебето също е добре. Вчерашният PCR-тест даде отрицателен резултат. Най-вероятно ще се извършат консултации с РЗИ и Инфекциозно отделение, които трябва да кажат къде ще се настаняват майката и детето - при домашни условия, ще бъдат ли разделени, тя трябва ли да го кърми или не".

Майката и бебето са изолирани от останалите родилки, обяснява д-р Гелов: "По принцип ние имаме готовност за такива пациентки, които са с Covid-19. Можем да осъществяваме такива раждания, дори да се налага и оперативно лечение".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна