Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Блокчейн и фондове за изкуствен интелект в ЕС набират 700 милиона евро за инвестиции

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ или EIF) и Европейската комисия обявиха в сряда подписването на споразумения с първите шест фонда за рисков капитал, а именно 42CAP III, Dawn Capital IV SCSp, Fly Ventures Fund II, HenQ 4 Fund Cooperatief, Open Ocean Fund 2020 и Speedinvest III EuVECA, относно пилотната европейска програма InnovFin за изкуствен интелект и блокчейн (InnovFin Artificial Intelligence and Blockchain).

Общият размер на фонда от 700 милиона евро е за подпомагане на инвестициите в технологичния сектор, включително мащабни дейности по изкуствен интелект и блокчейн технологии (AI и BT).

Споразуменията бяха подписани с цитираните по-горе фондове, които са от Австрия, Финландия, Германия, Люксембург и Холандия и се очаква да донесат 700 милиона евро допълнително финансиране на нововъзникващите технологични компании в цяла Европа с акцент върху развитието и използването на изкуствен интелект и блокчейн технологии . Това включва напредъка на обещаващи приложения в областта на т.нар. "интелигентни градове", автоматизацията, езиковото и машинното обучение, както и киберсигурността.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочи, че "Европа се нуждае от повече инвестиции във високо иновативни цифрови компании. Приветствам сътрудничеството с ЕИФ, което доведе до първия инвестиционен фонд в целия ЕС в подкрепа на инкубацията и разширяването на изключително иновативни технологии за изкуствен интелект и блокчейн.

До момента Инвестиционният план за Европа е мобилизирал 535 милиарда евро инвестиции в целия ЕС, подкрепяйки в този процес над 1,4 милиона малки и средни предприятия.

От своя страна Главният изпълнителен директор на ЕИФ Ален Годар каза:

"Европа е дом на водеща в света изследователска общност за изкуствен интелект и блокчейн с динамични стартиращи фирми и широк спектър от традиционни индустрии. Радвам се, че можем да си партнираме с ЕК, за да инвестираме в тези 6 фонда които са насочени към компании, които искат да възприемат иновативни процеси и бизнес модели".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от