Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Пригответе се за по-висок брой на коронавирусни инфекции в ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа е в сърцето на втората вълна от пандемията с коронавируса.

При представянето на допълнителните мерки, които Комисията предприема в тази насока, тя предупреди, че регистрираните заразени през миналата седмица 1.1 млн. души и те ще нарастват още през следващите 14-20 дни.

Председателят на Европейската комисия съобщи, че 100 млн. евро от инструмента за спешна подкрепа ще бъдат мобилизирани за закупуване на бързи тестове, които ще бъдат разпределени на страните-членки. Комисията е създала европейски портал, който да позволи съвместното действие на приложенията за проследяване на заразените в Европа.

„Призоваваме всички страни членки да свържат националните приложения към европейския портал през ноември. Призоваваме страните-членки да участват в ускорена съвместна обществена поръчка на основни провизии като, например, медицинско оборудване за ваксиниране. Днес предлагаме да се удължи с 6 месеца падането на ДДС при закупуването на ваксини и тестове“, призова Фон дер Лайен.

Комисията предлага зелените коридори да се разширят по въздух, вода и жп транспорта, а страните членки да изготвят национални планове за ваксиниране, които да бъдат преразгледани на европейско ниво. Фон дер Лайен уточни, че  големите доставки на ваксини се очакват през април и подчерта, че няма да има компромис с тяхната безопасност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна