Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството одобри проектозакона за държавния бюджет и го внесе в НС

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри и внесе за разглеждане в Народното събрание проекта на държавен бюджет за догодина и бюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване.

Министерският съвет одобри и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2021-2023 година, която представлява мотивите към законопроекта за държавния бюджет.

Приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по доходите, образованието, политиката в областта на здравеопазването, социалната политика, пенсионната политика и политиката в областта на отбраната.

Допълнителни разходи за тази година се осигуряват по бюджетите на Министерство на външните работи - 1,5 милиона лева и на Министерството на  културата - 103 хиляди лева, за да може заплатите на служителите в задгранични представителства и в Националния институт за недвижимо културно наследство да се увеличат с до 30 процента .

По-рано през годината правителството прие повишение с до 30 на  сто на заплатите на служителите в 28 държавни институции, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19.

Министерският съвет също така одобри Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2021-2023 година, съобщи пресслужбата на кабинета. Документът е изготвен на основание Закона за държавния дълг и Закона за публичните финанси и осигурява общата рамка на дълговото управление в средносрочен план.

Стратегията очертава водещите принципи и насоки на политиката по управление на държавния дълг през следващите три години, описани са индикативните мерки и използваният инструментариум за постигане на заложените цели.

Основната цел на политиката по управление на държавния дълг за периода е осигуряването на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение, финансиране на планирания дефицит по държавния бюджет и обезпечаване на законово регламентираните нива на фискалния резерв при оптимално възможна цена и приемлива степен на риск, се посочва в прессъобщението.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от