Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

EK представи новата си инициатива за единна митническа среда в ЕС

Снимка: архив

В сряда Европейската комисия предложи новата си инициатива, наречена "Единен прозорец на митническата среда на ЕС", която се очаква да опрости митническите процедури между различните органи, за да спести време за бизнеса, който внася или изнася стоки за и от Европейския съюз.

Тази инициатива е част от плана за действие на митниците, който Комисията разработи, за да се справи успешно с управлението на риска, управлението на електронната търговия и насърчаването на съответствието.

"Дигитализацията, глобализацията и променящият се характер на търговията представляват както рискове, така и възможности, когато става въпрос за стоки, пресичащи границите на ЕС. За да се справят с тези предизвикателства, митниците и другите компетентни органи трябва да действат като едно цяло, с по-цялостен подход към многобройните проверки и процедури, необходими за безпроблемна и безопасна търговия", заяви комисарят по икономика Паоло Джентилони.

"Днешното предложение е първата стъпка към напълно безхартиена и интегрирана митническа среда и по-добро сътрудничество между всички органи на нашите външни граници", допълни той.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от