Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани сигнализират за липса в аптеките на някои препарати с витамин Д

Снимка: Ани Петрова

Граждани сигнализираха, че в аптеките липсват някой препарати с витамин Д. Един от дефицитните препарати са капките Витамин Д с търговско наименование Вигантол.

По данни на Аптечната камара този препарат е дерегистриран и няма да се продава у нас след изчерпване на наличните количества в аптечната мрежа. Препаратът обаче е само един от многото съдържащи витамин Д на нашия пазар, успокояват фармацевтите.

"Пролетта казахме трите Д-та. Сега слагаме едно четвърто Д - витамин Д".

Само седмица след тази препоръка на проф.Тодор Кантарджиев от Кризисния щаб, някои препарати с витамин Д изчезнаха от аптеките.

Защо? Отговаря магистър-фармацевтът Димитър Маринов - секретар на Българския фармацевтичен съюз: "Нашето наблюдение е, че търговски продукт на конкретна фирма понеже е споменат или са пуснати съобщения по социалната мрежа, изведнъж става особено желан, включително от хора, които нямат нужда от този продукт".

На този етап в аптечната мрежа няма дефицит на витамин Д, а само на определени препарати с него, твърдят от Фармацевтичния съюз: "Дори нещо да няма конкретно, винаги може да бъде заменено с друг лекарствен продукт, който има подобни свойства, подобно действие. Фармацевтът е този специалист, който може да ги посъветва какво да взимат".

По-тревожна е тенденцията гражданите да искат да купуват антибиотици без рецепта, смята Димитър Маринов: "Все още няма нормативен документ, който да потвърждава, че есемес от лекар или съобщение по вайбър или по някакво друго дигитално устройство е рецепта и не би трябвало да се отпускат лекарства по точи начин".

Все още в аптеките в страната няма противогрипни ваксини, защото не са получили всички заявени количества, обясняват от Съюза на фармацевтите: "Малко ваксини стигнаха до аптеките".

По този въпрос от Съюза са изпратили питане до компетентните институции и още чакат отговор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна