Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите ще обсъдят противоепидемичните мерки

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тестовете, проследяването на заразените с Covid-19 и ваксината срещу вируса ще бъдат основните теми, които европейските лидери ще разискват на неофицална видеоконферентна среща тази вечер.

В писмо до държавните и правителствени ръководители, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел настоява те да обсъдят общ подход за разгръщането и употребата на тестове, възможен праг и по-добро наблюдение и контрол върху тях на следващия етап. Мишел настоява да се работи за взаимното признаване на тестовете, особено на резултатите от бързите тестове и в контекста на пътуването в Общността. Председателят на Европейския съвет иска също така да се работи по общ подход към ваксините, което да включва критерии за разпределението им сред страните-членки и общ списък на приоритетни групи за тяхното получаване.

Вчера председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен настоя страните-членки да изготвят национални планове за ваксиниране. Тя съобщи, че големите доставки на ваксини се очакват през април и подчерта, че няма да има компромис с тяхната безопасност. Фон дер Лайен каза още, че Европа е в сърцето на втората вълна от пандемията с коронавируса и предупреди, че регистрираните заразени през миналата седмица 1.1 млн. души ще нарастват още през следващите 14-20 дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!