Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледът на кометата Чурюмов/Герасименко е като пяната на капучино

Сондата "Розета"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Преди да падне на кометата Чурюмов/Герасименко преди шест години, космическият апарат "Филе" подскочи два пъти на повърхността й и така откри смесица от лед и прах, която е "по-пухкава от пяната на капучино", съобщава БТА, като цитира АФП.

За специалисти на Европейската космическа агенция, ръководени от Лорънс О'Рурк, мястото е "последната загадка за разрешаване", свързана с "Филе".

Роботът беше спуснат от сондата "Розета" на кометата, която е на повече от 500 милиона километра от Земята, през ноември 2014 г. Известно беше, че след първия контакт с нея грешка в системата за прикрепване запрати апарата с двучасов скок на друго място от предвиденото за кацане, след което той се спря окончателно на 30 м по-далече.

Мястото беше идентифицирано окончателно чак две години по-късно, когато камера на "Розета" го улови случайно от орбита в сянката на хребет. Тази сянка е съкратила живота на апарата, защото слънцето беше от първа необходимост за батериите на  "Филе".

За специалистите беше важно да открият мястото на втория отскок, защото сензорите на "Филе" посочиха, че той е проникнал в повърхността и е достигнал до скрития под нея първичен лед.

Този лед отпреди 4,5 милиарда години, когато се е образувала кометата, се оказа "изключително мек", пишат учените в сп. "Нейчър". Те успяваха да установят, че роботът е останал там около две минути и е обработил повърхността , като е проникнал на дълбочина 25 см.

Така е оголил смес "по-пухкава от пяната на капучино, пяната във вана или пяната на морски вълни на плаж".

Изследването потвърди предишни наблюдения за голямата порьозност на скалите на кометата. Това е много важно за бъдещи подобни мисии, отбелязва АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!