Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България е на 10-о място по смъртност от Covid-19 в ЕС

| обновено на 29.10.20 в 17:48
Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.
Снимка: БГНЕС

Възприемчивостта към Covid-19 остава голяма и сме далеч от постигане на колективен имунитет. България е на 10-о място в Евросъюза по-смъртност, на 4-то на Балканския полуостров на 14-дневна база.

Нараставане на броя на новозаразените у нас се отчита във всяка възраст, съобщи Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването на редовен брифинг.

Замл-министър Пенков и министър Вълчев

На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 души и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица.

Към момента броят на заразените медицински лица е над 2000 – най-голям дял от тях са лекари. Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, допълни Пенков.

Нараства и броят на починалите, като само за последната седмица броят им нараства с 50 на сто. Най-много са в групата 70-79-годишна възраст, които са 32 на сто от починалите.

Най-много заразени са регистрирани в групата 20-60-годишна възраст.

Имунитетът в Европейския съюз е по-малко от 15%, което е далеч от колективен имунитет, съобщи още Бойко Пенков. В 18 области в страната вече има над 120 заразени на 100 000 души население, а в шест области инфектираните са около 60 000 на 100 000 души население. България е на 21-во място в Европейския съюз по заболяемост и на второ на Балканския полуостров.

Наблюдава се през последните 14 дни нарастване на броя на починалите с 50%, каза още заместник-министърът. Тревожен ръст се отчита и при хоспитализираните. С 1/3 са се увеличили те за последните 14 дни, а 7% от тях са в интензивни отделения, като най-засегнати от болестта в смисъл на заразени, са хората в млада и активна възраст.

В Министерски съвет се проведе брифинг във връзка с разпространението на Covid-19 у нас. Участваха зам.-министър д-р Бойко Пенков, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и. д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб подчерта, че брифингът не е на НОЩ, а на Министерство на здравеопазването.

Да не се използват имуностимулатори в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Не трябва постоянно да се стимулира имунната система, по-добре е с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и какво става с коронавируса по света, защото нещата се е преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят“, посочи още той и обясни защо в аптеките няма антигенни тестове.

"Принципът е такъв. Чувствителността на този метод, ако човек заразява, то този тест антигенен хваща. Защо не са по аптеките? Това не са тестове, които се правят от гражданите, защото най-важното на този тест е правилното взимане на материал от носоглътката".

Проф. Кантарджиев посочи, че най-важното е контролът на мерките и спазването им.


Поради високия брой новозаболели и невъзможността Регионалните здравни инспекции в страната да се справят с даването на предписания за карантина на контактните лица се работи в посока те да получават известие за това чрез SMS-и, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

До няколко дни телефонните номера на контактните лица ще бъдат достъпни чрез системата за Ковид на служителите на Регионалните здравни инспекции в страната:

"За да може контактните лица също да бъдат известени с есемес затова, че трябва да предприемат действия да се самоизолират".

Начева каза още, че се обмисля срокът на протоколите и рецептите за хронично болните пациенти да бъде удължен до края на годината.

Болниците и медиците изнемогват, посочи от своя страна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и прогнозира, че с темпа на нарастване на заразените до десетина дни хоспитализираните ще бъдат около 4000 души. От днес в "Пирогов" ще бъдат създадени още две отделения за Covid-19 с общо 60 легла. 30 от тях ще бъдат само за персонал, а останалите за среднотежки състояния на пациенти.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.