Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите се впускат в последни приготовления за новия локдаун

Клиентите в кафене гледат телевизионното изявление на френския президент Еманюел Макрон по мобилен телефон, в което се обявява нов локдаун да ограничаване на Covid-19, в Париж, 28 октомври 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ Франция влиза отново в обща карантина, обявена снощи от президента Еманюел Макрон, за да се ограничи експанзията на коронавирусна зараза с Covid-19.

Опашките в магазините се трупат, французите се впускат в последни приготовления за продължителната изолация. От утре те ще могат да излизат само за работа, лекар или разходка до 1 км от дома си с попълнена декларация.

Училища, ясли и детски градини остават отворени при засилен санитарен протокол, маските ще бъдат задължителни за децата от 6 години, както обяви днес пред Националното събрание френският премиер Жан Кастекс.

Той призова към масова работа от къщи, доколкото това е възможно, а спрелите работа ще бъдат в "частична безработица".

Ще работят и търговските обекти и услуги от първа необходимост, ресторанти само за доставка у дома, свижданията в домовете за стари хора също са разрешени.

Карантината отново ще парализира света на културата, но репетициите за спектакли са разрешени, както и спортните срещи на закрито.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени