Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андриан Николов, ИПИ:

Липсата на чужденци ще се отрази по-сериозно на зимния ни туризъм

Никой в Банско не иска това да се повтори
Снимка: БГНЕС

Свитият туристически летен сезон се отрази с над 1 млрд. лева загуба за икономиката на България, от тях 600 милиона – от област Бургас. Вторичните последствия по-трудно подлежат на изчисления, но относно доходите и заетостта на населението в туристически развитите региони нещата ще се усложнят, ако кризата продължи.

„В началото на коронакризата – през март и април, прогнозите бяха по-тежки, отколкото видяхме развитието на сезона по-късно“, коментира пред Радио София икономистът Андриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ). Ударът върху пазара на труда беше по-малък. Потокът от български туристи на много места се запази като миналогодишния.

Изчезването на чуждестранните туристи обаче ще се отрази много по-сериозно на зимния ни туристически сезон, подчерта експертът.

В началото на кризата пострадаха курортни селища край ски пистите (Банско), но същото можем да очакваме и през следващите месеци. Потокът към зимните курорти ще зависи от налагането и вида на мерките срещу ограничаване разпространението на вируса.

Дори институции като Световната банка непрекъснато ревизират прогнозите си. Има разлика в отражението на епидемията в различните сектори, но там, където мярката 60/40 омекотява щетите, истинските последствия ще се отчетат след края на действието й, допълни икономистът.

Чуйте разговора на Елена Пъневска с Андриан Николов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна