Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна вечер на протести: Блокираха възлови кръстовища в столицата

| обновено на 29.10.20 в 23:35
Снимка: БГНЕС

Три от възловите кръстовища в София бяха поетапно блокирани за движение на автомобили и за колите на градският транспорт в 113-ата поредна вечер на антиправителствени протести.

На Орлов мост блокадата продължи 2 часа и половина.

След приключването на протеста при президентството хората, които протестираха там, се отправиха към Орлов мост.

Арман Бабикян осъди призива на Бойко Борисов за помирение между Макрон и Ердоган, като констатира – “че е позор да не се застане на страната на демокрацията“.

Бабикян каза още, че осем месеца не са стигнали на Борисов да подготви страната за втората вълна от коронавирус.

“Не Борисов е герой, а медиците, които и тази вечер излязоха пред големите болнични заведения и светеха с фенерчетата си“, заключи Бабикян.

На трибуната след него се качи ръководителят на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ проф. Иван Чалъков, който направи сравнение с днешните времена и миналото, казвайки че, в последните 60 години ситуацията не се е променила кой знае колко. Професорът с 47 години стаж се разгневи заради случаите на насилие над медицински лица и заяви, че негови колеги трябва да ходят въоръжени на дежурство. 

Ние продължаваме да хвърляме черни души в бели престилки, каза още проф. Чалъков, визирайки продалите се, по думите му, представители на медицинското съсловие.

Това, от което днес имаме нужда, по думите на професора е имунитет – социален, здравен и политически, а рецептата за него – оставка.


За около половин час, от студенти, беше блокирано и кръстовището пред Ректората.

Те настояваха за незабавна оставка на правителството и на главния прокурор. Организаторите бяха от Юридическия факултет и са подкрепени от колегите си от УНСС и Техническия университет.

"Вчера г-н министър-председателят Бойко Методиев Борисов се изказал особено ласкателно за нас - младите хора, като казва, че не ни харесва. И ние не го харесаме. Борисов е позор, оставка и затвор. Вчера бяха гласувани 1.1 млрд. лева увеличение в заплатите на държавни чиновници. На базата на какво? Каква реформа се извърши, за да може те да работят по-добре? Показаха за пореден път своята некадърност, некомпетентност, нецелесъобразност в разходването на публичните средства.  Затова ние сме тук вече над 100 дни и протестираме - за да свалим това правителство и този модел, за да можем да изградим едно по-добро бъдеще", заяви един от протестиращите. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени