Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Настоявам за прозрачност при снабдяването с ваксините за Covid-19

| обновено на 30.10.20 в 00:05
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов се включи в онлайн конференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на Covid-19.

Пред останалите лидери той акцентира върху необходимостта във всеки един момент да се поддържа цялостна координация на равнище ЕС срещу новия вирус, както и да продължат усилията  за единни действия срещу пандемията.

Мнението на министър-председателя Бойко Борисов е, че настоящата криза доказа, че Европейски здравен съюз вече съществува, като той се базира на общи ценности, механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация на държавите членки.

„Всички знаехме какво ще се случи с Covid-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“, заяви министър-председателят преди видеоконференцията. 

Той изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още Борисов. Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

„След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов преди срещата.

България ще изготви план за имунизация, като по мнението на премиера, първи трябва да бъдат ваксинирани медиците и уязвимите групи:

Във Фейсбук профила си по-рано той анонсира, че европейските лидери ще обменят опит и информация за най-добрите практики в борбата с коронавируса.

“От 19:30 днес ще участвам във видеоконференция на Европейския съвет по въпросите на Covid-19. На нея ще обсъдим необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията. С европейските лидери ще обменим опит и информация за най-добрите практики в борбата с коронавируса. Ще разговаряме и за тестването и проследяването, както и за ваксините. По време на срещата ще обсъдим и какви са възможностите за улесняване на взаимопомощта между държавите членки на ЕС“, се съобщава в профила на премиера.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна