Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

| обновено на 30.10.20 в 16:52
Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова, БНР

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност, по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част.
Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира пред Радио София Калоян Стайков, старши икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В условия на висока степен на несигурност, при непрекъснато променяща се ситуация – по отношение на коронаепидемията и последствията от нея, е трудно да се говори за реалистичен бюджет. Но по-важното е дали има буфери за по-усложнена ситуация.

По думите на икономиста няма как държавният апарат и политиката да компенсира всички щети от пандемията, но може да помогне бизнесът и социалната среда да се адаптират към променящата се ситуация. Изкушението да се оправдаят социалните разходи с предстоящите избори е голямо, но в България някои доходи вече са неадекватно ниски. Правителството можеше да повиши някои доходи в предходните години, но все се намираха оправдания. Увеличението на учителските заплати със сигурност не се прави заради изборите, но не такова е впечатлението от индексирането на пенсиите в този момент.

По мнението на Калоян Стайков във финансовата рамка за следващата година няма сериозни изненади, няма предвидени мерки в подкрепа на бизнеса и за привличане на инвестиции. А би трябвало да се цели не толкова компенсиране на загуби, колкото да се стимулира нови бизнеси и решения.

Чуйте разговора на Данаил Конов с Калоян Стайков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от