Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия готова да помогне на Армения при боеве на нейна територия

| обновено на 31.10.20 в 12:18
Снимка: архив

Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения, заяви министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиера на Армения Никол Пашинян към президента Владимир Путин, предаде БТА.

„Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, включително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения“, се казва в декларацията.

По-рано бе съобщено, че външните министри на Армения и Азербайджан са се договорили за спешни стъпки за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Това е станало след среща на двамата министри в Женева, се уточнява в изявление на съпредседателите на Минската група - пратениците на Русия, Франция и САЩ.

Съгласно споразумението няма да бъдат нанасяни преднамерено удари по цивилно население и невоенни обекти, ще бъде извършена размяна на телата на загинали на бойното поле и до една седмица ще бъдат изготвени списъци на  военнопленниците, с оглед евентуална размяна.

Армения и Азербайджан засега не успяват да спрат сраженията, въпреки че три пъти се договаряха за прекратяване на огъня, а продължаващите повече от месец сблъсъци вече са отнели живота на стотици хора, отбелязва Ройтерс.

Междувременно еврокомисарят по антикризисното управление Янез Ленарчич, съобщи, че Европейският съюз е отделил 400 000 евро хуманитарна помощ за населението на Нагорни Карабах.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна