Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е стопил леко преднината на Байдън

Тръмп и Байдън по време на първия си дебат на 29 септември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп през последните седмици е намалил с малко изоставането си от кандидата на демократите Джо Байдън, сочат резултатите от анкета на телевизия „Фокс нюз“, цитирана от БТА.

Анкетираните са отговаряли кого биха подкрепили на изборите за президент на САЩ, ако гласуването беше сега.

Петдесет и два процента са казали, че биха подкрепили Байдън, а 44 на сто - че са за Тръмп. Около две на сто биха гласували за друг кандидат, а други два процента не са за нито един от двамата.

Изследването е проведено в периода 27-29 октомври.

В предишна анкета в периода 3-6 октомври за Байдън са били готови да гласуват 53 на сто, а за Тръмп - 43 процента.

В последната телефонна анкета на „Фокс нюз“ са участвали около 1300 души от различни щати в САЩ.

Над 85 милиона американци вече са подали бюлетини за президентските избори, включително 9 милиона в щата Тексас, където според властите ранното гласуване е надминало избирателната активност от 2016 г., предаде Ройтерс.

Ранното гласуване отбелязва рекорди в САЩ. На национално ниво участието на избирателите е повече от 60 процента от цялата избирателна активност през 2016 г., показват данни на информационния източник „Проект за изборите в САЩ“.

Тексас обаче е едва вторият щат след Хавай, където още преди изборния ден на 3 ноември вече е надмината избирателната активност отпреди четири години.

Безпрецедентно високото ниво на предварително гласуване отразява както големия интерес към надпреварата между президента републиканец Доналд Тръмп и съперника му демократ Джо Байдън, така и желанието на много от избирателите да избегнат рисковете от заразяване с коронавирус при струпването на голям брой хора в изборния ден.

Над 20 милиона американци, включили се в ранното гласуване към днешна дата, не са гласували на изборите през 2016 г., показват данни на демократическата аналитична фирма „Таргет смарт“.

Днес е последният ден от ранното гласуване в няколко щата, включително Джорджия и Аризона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени