Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна карантина в Англия от четвъртък до началото на декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън оповести на специална пресконференция, че от следващия четвъртък в Англия ще бъде наложена пълна карантина за четири седмици.

Тревожните данни за увеличаване на случите на заразявания с Covid-19, надминали днес 1 милион в Обединеното кралство и мрачните прогнози на здравните и научни съветници на правителството за задаващата се втора вълна на пандемията не оставиха голям избор на премиера Борис Джонсън, който за пореден път отбеляза, че налагането на пълна карантина е било много трудно решение за него, защото винаги е търсел баланса между спасяването на живота на хората и запазването на икономиката.

"Сега е времето да предприемем действия, защото няма алтернатива. От четвъртък до началото на декември трябва да останете по домовете си, като можете да ги напускане само по-конкретни причини".

А тези причини са най-общо: за работа, ако не можете работите от дома си, до магазина за най-необходими продукти, за физически упражнения или ако трябва да отидете в болница. Училищата, колежите и университетите ще останат отворени, което е голямата разлика от пролетната карантина. Пъбовете, ресторанните и баровете ще могат да правят само доставки. Схемата за изплащане на голям процент от заплатите на пуснатите в принудителен отпуск ще остане в сила до края на карантината.

В Уелс и Северна Ирланидя вече е в сила пълна карантина. Шотландия има специална програма на ограничителни мерки, търде подобна на пълната карантина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна