Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски избори в Молдова

| обновено на 01.11.20 в 09:56
Съперниците - Мая Санду и Игор Додон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентски избори ще се проведат днес в Молдова. Основна разделителна линия между кандидатите е геополитическата ориентация на страната. За нов мандат се кандидатира сегашният проруски президент на страната Игор Додон, предава АФП.

Както и на предишния вот през 2016 г., основният му съперник е прозападният политик Мая Санду, която за кратко беше и премиер на страната по време на правителствената криза миналата година. 

Миналата седмица Русия, която призовава за преизбирането на Додон начело на бившата съветска република, предупреди за „подготвяна от САЩ революция в Молдова“. Според ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин Вашингтон подготвя улични протести, с искане за касиране на изборите.

Днешният ден е кулминацията на породила разделение предизборна борба между 45-годишния Додон и 48-годишната му основна опонентка Мая Санду, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Молдова, бивша съветска република в Източна Европа с 3,5 милиона жители, намираща се между Украйна и Румъния, отдавна се разкъсва между стремежа към по-тясна интеграция с ЕС и лоялността към бившия господар Москва.

На предишните избори през 2016 г. Додон победи Санду. Той разчита на Русия да помага на страната му, която в последните години е пред икономически колапс.

Санду беше министър-председателка в течение на няколко месеца през първия мандат на Додон, но бе свалена от поста с вот на недоверие. Тя настояваше за засилване на интеграцията с ЕС като начин за справяне с икономическата криза.

За да бъдат зачетени днешните избори за валидни, на тях трябва да гласуват най-малко една трета от регистрираните избиратели. За победа на първи тур ще са нужни гласовете на поне половината избиратели. Ако това не стане, на 15 ноември ще се състои втори тур.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна