Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен подем на китайската промишлена активност през октомври

Промишлената активност в Китай нарасна през октомври до най-високо ниво от близо десетилетие насам благодарение на силен ръст на вътрешното търсене, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и Markit.

Това е поредно доказателство, че втората по големина икономика в света успя бързо да се възстанови от коронавирусната криза.

Промишленият PMI индекс нарасна през октомври до 53,6 пункта от 53,0 пункта през септември, отбелязвайки повишение за шести пореден месец и най-солидна експанзия от януари 2011 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на индекса на септемврийското ниво.

Данните се различават от официалното правителствено проучване, представено през уикенда, според което промишленият PMI индекс се понижи слабо до 51,4 от 51,5 пункта месец по-рано. В същото време обаче официалният непромишлен PMI индекс (в сферата на услугите) нарасна през октомври до 56,2 пункта от 55,9 пункта през септември.

Частното проучване на агенциите Caixin и Markit отчита увеличаване на новите промишлени поръчки през миналия месец с най-силно темпо от ноември 2010 година, но благодарение на ръст на вътрешните поръчки. В същото време експортните поръчки отслабнаха съществено с оглед на силното увеличаване на новите случаи на коронавирус в редица пазари за китайския износ.

"Възстановяването на китайската икономика е факт, като вътрешната епидемия е поставена под контрол. Търсенето и предлагането в промишлеността се подобриха едновременно", отбеляза Ван Чжъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

"Втората вълна от коронавирусни инфекции в Европа и третата вълна в САЩ значително потиснаха задграничното търсене на китайски стоки и продукти", допълни той.

Старшият икономист в Caixin Insight Group отбеляза, че икономическите показатели за потребление, инвестиции и промишлено производство за септември като цяло бяха по-добри от очакваното и е много вероятно икономическото възстановяване да продължи през следващите няколко месеца. "Все още обаче има голяма несигурност извън Китай, така че китайските управляващи трябва да бъдат предпазливи при нормализирането на паричната и фискалната политика след коронавирусната криза", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна