Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Изборите в САЩ могат да доведат авторитаризъм

Медиите помагат на тероризма, за агресията и насъскването в обществото. Победата на Тръмп няма да е в полза на Европа, смята културологът

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Живеем в свят, в който прогнозите нищо не значат. Видяхме какво стана с Брекзит. Сега и с изборите в САЩ е трудно да се предскаже победителят. Намираме се на ръб, след който може да се зададе авторитаризъм. Преди време хората участваха в социологически проучвания съзнателно, има усещането, че го правят за обществото и честността на изборите. Това им омръзна. Друга причина е, че публичността се измести в интернет, където текат съвсем различни процеси. По друг начин се дискутира. Познатите печатни медии със своята структура и йерархия на отговорностите и стандартите, пренесени в дигиталната среда, вече са други.

Тези разсъждения изложи пред Радио София културологът проф. Ивайло Дичев:

„В мрежите виждаме вълни от емоции, конспирации. Тръмп разчита на това - лъжи, самохвалства, радикализация на обществото. И това става модел в целия свят, включително и у нас.
Хората се насъскват едни срещу други. Вече няма значение истината. Търсиш начин да мразиш другия. И новите, дигитални медии помагат за това.“

В момента въпреки социологическите допитвания и данни, повечето хора залагат на Тръмп – биха спечелили повече, защото би било изненада, отбеляза проф. Дичев и сравни този факт с общественото мнение.

„Това, което всички чуват и мислят, то не се забелязва много. Ако кажеш нещо невероятно, странно, шокиращо, всички го забелязват. Видяхме го у нас с ковид“, допълни културологът, намеквайки за доц. Мангъров.

По думите на Ивайло Дичев за Европа победа на Тръмп ще означава нещо много лошо. Той направи всичко възможно да скара съюзниците в НАТО. Налага крайния десен егоизъм. Говори така, сякаш ни прави бизнес услуга. У нас видяхме как по брутален начин ни принуди да сключим сделката на военните самолети. Докато Байдън е олицетворение на институцията.

Медийната прозрачност на света, мигновеното информиране допринася много за това, борбата с тероризма да не слиза от дневния ред. По мнението на проф. Дичев във Франция се задава контрол над дигиталните медии и ревизия на отношението към религиите.

Ковид кризата е тест до каква степен е здрава една държава и доколко е легитимна нейната власт“, коментира още културологът.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с проф. Ивайло Дичев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.