Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е запознал Меркел с българската позиция за Северна Македония

| обновено на 03.11.20 в 15:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е провел видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел.

„Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз“, е отбелязал премиерът Борисов пред Меркел.

Пред германския канцлер премиерът Борисов изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева представи вчера в Берлин.

По време на 40-минутния разговор министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата. 

Президентът Румен Радев също коментира темата.

Президентът Румен Радев

"Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония", каза държавният глава.

Президентът съобщи, че темата ще обсъди още днес и с германския си колега.

Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори.

"Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност", заяви Радев.

По думите му вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема.

България все още не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз. Това обяви по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя се завърна снощи от Берлин, където заедно с представители на германското председателство и Скопие са потърсили сближаване по спорните въпроси.

България има сериозни претенции към Република Северна Македония за неспазване на договора за добросъседство, включително и по инфраструктурни проекти като Коридор № 8, както и по формулировката за езика, която е договорена преди много години, а именно  - официалните езици на двете държави, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева даде пресконференция в МВнР.

"Много обвинения чухме, че България недемократично не признава реалността. Напротив. Ние признаваме реалността и само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата.

В същото време обаче ние с тревога забелязваме, че непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в сегашността, в реалността".

Захариева предупреди, че до края на годината Скопие има шанс да направи решителна стъпка към еврочленството, защото Германия, която в момента е ротационен европредседател, е изключително благосклонна, а това най-вероятно няма да е валидно и за следващите ротационни председателства.

Захариева също така изрази подкрепата на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз, но без това да означава да се насажда омраза към българите или да има малцинствени претенции.

Също така вицепремиерът обърна внимание и на общото председателство на Берлинския процес. Работи се по визита на македонския премиер Зоран Заев, каза още Екатерина Захариева, като тази визита ще бъде в рамките на общото председателство на Берлинския процес, но то ще бъде онлайн.

Двамата премиери обаче се очаква да бъдат заедно в София.

България няма  гаранции от македонска страна за изпълнението на договорите. Това посочва в позиция вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г. Ако това не се случи, България не може да подкрепи европейското членство на Република Северна Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск.


Каракачанов смята, че България не трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една, цитирам "антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия" и "съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени