Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов: Болници само за лечение на Covid

| обновено на 04.11.20 в 18:39
Снимка: архив

Големите лечебни заведения с над 600 легла на територията на София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен ще бъдат реорганизирани, така че 200 легла във всяка от тях ще бъдат за пациенти с коронавирус. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при получаването на 20 нови линейки за нуждите три Спешни центъра в страната.

Големите болници в София, които ще разкрият нови отделения са „Света Анна“, „Пирогов“, „Александровска“, „СофияМед“, „Токуда“ и Военномедицинска академия.

В болница „Свети Иван Рилски“ пациентите с коронавирус ще бъдат настанени в ревматологията. Легла ще бъдат разкрити и в ортопедията в Горна баня, каза министър Ангелов:

„Тази заболяемост, която виждаме в момента, имахме готовност, когато тя достигне 4000 души да започнем да създаваме специфични структури в лечебни заведения и цели лечебни заведения за грижа за пациентите с Covid-19“.

От днес на разположение на Спешните центрове в София, Пловдив и Варна са 20 нови линейки. 17 от тях ще бъдат за нуждите на спешното звено в София, 2 ще отида в Пловдив, а една във Варна, заяви министърът.

Във всички големи болници на територията на София, в които има Сovid отделения, ще бъдат инсталирани радиостанции на Спешна помощ.

Целта е постоянно да има връзка с лечебните заведения, които да съобщават на екипите на спешното звено колко свободни легла за пациенти с коронавирус има. Това съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев:

„Тези радиостанции в болниците ще бъдат поставяни в техните приемни отделения“.

На среща между министър Ангелов, директори на лечебни заведения и директора на Спешна помощ в София по-рано днес е станало ясно, че към момента няма затруднения за наличието на легла в болниците в столицата.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова от своя страна обяви, че при нужда туристическият бранш има готовност да осигури легла в хотели за настаняване на заразени с коронавирус пациенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна